Fysiotherapie bij mensen met een neurologische aandoening richt zich op de gevolgen van aantasting van het zenuwstelsel. Bij neurologische aandoeningen kunt u denken aan een hersenbloeding/herseninfarct (CVA), hersenletsel (wel of niet aangeboren letsel), dwarslaesie, multiple sclerose (MS), ziekte van Parkinson, tumoren met aantasting van het zenuwstelsel tot gevolg, ALS, maar ook zenuwletsel na een hernia in nek of onderrug. Ook spierziekten vallen onder de groep neurologische aandoeningen.
Gevolgen van neurologische aandoeningen kunnen o.a. zijn: krachtsverlies, spasticiteit, coördinatiestoornissen, verlammingen, evenwichtsstoornissen, spierverkortingen, gewrichtsverstijving, gevoelsstoornissen.
Als het een aandoening is waarbij de hersenen zijn betrokken dan ontstaan soms gedragsveranderingen en begripstoornissen waardoor het bewegen eveneens nadelig wordt beïnvloed. Het is duidelijk dat deze veranderingen veel impact hebben op de naaste omgeving.
De praktijk is er met name op ingericht om een ieder met neurologische klachten optimaal te kunnen begeleiden. Dit betekent enerzijds ruime en rustige behandelruimtes en daarnaast intensieve scholing op dit gebied.