default_mobilelogo

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekten). Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt deze ingedeeld in (GOLD-)stadium I: mild COPD, stadium II: matig COPD, stadium III: ernstig COPD of stadium IV: zeer ernstig COPD. 
Mensen met COPD hebben vaak last van één of meerdere van de volgende symptomen: kortademigheid, chronische hoest en chronische slijmproductie. De ziekte komt over het algemeen tot uiting op middelbare leeftijd en vaak is (langdurig) roken of blootstelling aan schadelijke chemicaliën een belangrijke factor voor het ontstaan van de klachten.

Wanneer u voor het eerst met deze klachten bij de huisarts of fysiotherapeut komt, zal er een test worden gedaan om te bepalen of u binnen één seconde voldoende lucht kunt uitblazen. Daarnaast wordt een korte vragenlijst afgenomen om te bepalen in hoeverre de klachten u beperken om dagelijkse handelingen uit te voeren.
Aan de hand van de uitkomsten van deze testen kan het zijn dat er nog een inspanningsproef moet worden gedaan om een goede inschatting van uw conditie te verkrijgen. Wanneer al uit de eerste testen is gebleken dat er mogelijk sprake is van ernstige of zeer ernstige COPD, zal er verder onderzoek worden gedaan door de longarts in het ziekenhuis.

Het kan ook voorkomen dat u al een revalidatietraject heeft doorlopen (bijvoorbeeld in het ziekenhuis). Wanneer u uw dagelijkse bezigheden weer wilt oppakken, kan extra begeleiding in de vorm van een beweegprogramma u helpen om de conditie verder op te bouwen.

Voor mensen met COPD kan bewegen juist lastig zijn door klachten als kortademigheid, benauwdheid, hoesten, etc. Echter, door regelmatig te bewegen kan de kracht en conditie juist worden opgebouwd, waardoor kortademigheid zal verminderen.  

Tijdens het beweegprogramma leert u verantwoord bewegen en werkt u aan een betere conditie. Op deze manier wordt de zelfredzaamheid gestimuleerd en verkleint u de kans op recidivering (herhaling) van klachten. 
Wilt u na beëindiging van het beweegprogramma onder professionele begeleiding blijven sporten, dan is er de mogelijkheid om verder te gaan in één van onze fysiotrainingslessen.
 
Neem voor meer informatie contact op via ons telefoonnummer: 071 514 38 33. 

 

 

Contact informatie

Fysiotherapie Jurgens
Oude vest 5 2312 XP Leiden,  
Tel: 071 - 514 38 33

Openingstijden

maandag      07:00-21:00
dinsdag        07:00-21:00
woensdag     07:00-21:00
donderdag    07:00-21:00
vrijdag         07:00-21:00