default_mobilelogo

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Er is sprake van een lage botmineraaldichtheid en een verstoring van de samenhang van het bot, waardoor het brozer is en er een grotere kans is op botbreuken. Bij een normaal verouderingsproces
hoort ook een vermindering van botmassa. Echter kunnen verschillende factoren bijdragen aan het ontwikkelen van osteoporose, waaronder het geslacht (vrouwen hebben meer risico dan mannen), erfelijkheid, laag lichaamsgewicht, roken, weinig lichaamsbeweging en een voedingspatroon dat voor onvoldoende vitamines en mineralen zorgt. In deze gevallen is er sprake van primaire osteoporose.
Daarnaast zijn er andere factoren die kunnen leiden tot osteoporose, zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis. In dergelijke gevallen (secundaire osteoporose) is het vooral van belang om deze onderliggende oorzaak aan te pakken.

Osteoporose geeft over het algemeen geen klachten, maar wordt vaak pas opgemerkt wanneer er meerdere botbreuken zijn opgetreden. Aan de hand van een meting van de botmineraaldichtheid wordt osteoporose gediagnosticeerd. Met behulp van medicatie kan de afname van botmineraaldichtheid worden geremd of zelfs nog worden verhoogd.
Daarnaast is het van belang om regelmatig te bewegen omdat door beweging de botopbouw wordt bevorderd. Met name krachttraining heeft een gunstige invloed op de sterkte van de botten.
De fysiotherapeut kan u helpen om deze belastbaarheid gedoseerd op te bouwen. 

 

Tijdens het beweegprogramma leert u verantwoord bewegen en werkt u aan een betere conditie. Op deze manier wordt de zelfredzaamheid gestimuleerd en verkleint u de kans op recidivering (herhaling) van klachten. 
Wilt u na beëindiging van het beweegprogramma onder professionele begeleiding blijven sporten, dan is er de mogelijkheid om verder te gaan in één van onze fysiotrainingslessen.
 
Neem voor meer informatie contact op via ons telefoonnummer: 071 514 38 33. 

 

 

 

 

 

Contact informatie

Fysiotherapie Jurgens
Oude vest 5 2312 XP Leiden,  
Tel: 071 - 514 38 33

Openingstijden

maandag      07:00-21:00
dinsdag        07:00-21:00
woensdag     07:00-21:00
donderdag    07:00-21:00
vrijdag         07:00-21:00